Sásdi Általános Iskola06 (72) 575-006

Nemzeti Tehetség Program - NTP-TFJ-17-0093

Nemzeti Tehetség Program – NTP-TFJ-17-0093

 

„Mesterelmék”

Intézményünk az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett „ A tehetségsegítés feltételrendszerének javítását célzó hazai programok támogatása” - NTP-TFJ-17 kódjelű pályázati kiírásra benyújtott Mesterelmék című pályázata 520 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Pályázat keretében táblajátékok beszerzése és programfejlesztés történik az alsó tagozatunkon.

 

A pályázat célja:

Elsődleges célunk a logikai-matematikai tehetségterület fejlesztése a táblajátékokon keresztül. A játékot az életkornak megfelelően válogattuk össze, egymásra épülésüknél figyelembe véve a program fenntarthatóságának biztosítását. Kezdetekben nem a stratégiai gondolkodás, a szabályok fontossága az elsődleges, hanem annak segítése, hogy a gyermek magabiztosan, kedvvel és élvezettel játsszon, ezért az ezt megalapozó játékokat rendeltünk.            

A játék gyakori alkalmazásán keresztül fejlődik tanulóink gondolkodása, képesek lesznek tervezni, stratégiát kialakítani, kritikusan gondolkodni. Ezt követően lesz lehetőség logikai, stratégiai, taktikai játékok alkalmazására. Az eszközök használata során tanulóink képessé válnak a pontos, kitartó és fegyelmezett munkavégzésre, a játék során szinte észrevétlenül tanulnak, fejlődik logikus gondolkodásuk, a következtetés képessége.

Nagyon fontosnak tartjuk a tehetségek azonosítását, a gyengébbek felzárkóztatását és motiválását is.

Célcsoport:

A táblajátékok általi tehetséggondozás elsődleges célcsoportja az alsó tagozatos korosztály. A táblajátékokkal és a "Lapot kérünk!" eszközkészletét használva a gyermekek motiváltsága a matektanulásra könnyebb és hatékonyabb lesz, mint a hagyományos matematikatanítási módszerekkel. A gyerekek sokkal több műveletet végeznek el így, mint klasszikus tanórai módszereket használva, ráadásul teljesen észrevétlenül. Az eredmény pedig jóval több sikerélményt és sokkal kevesebb szorongást eredményez a matektanulás során. Az eszközök órai használata lehetőséget ad arra is, hogy a pedagógus differenciáltan, kiscsoportban vagy egyénileg foglalkoztassa a tanulókat.

 

Eszközök bemutatása:

A "Lapot kérünk!" egy játékalapú fejlesztőeszköz, amelyet arra terveztek, hogy a matematika alapjait vidám és játékos módon tanulhassák meg a gyerekek. A készletben található kártyakészletekkel 19-féle játék játszható, ha egy-egy játékot már begyakoroltak, akkor utána már gyerekjáték a nehezebb lapokkal követni a tanuló fejlődését, s később már a nehezebb csomagoknál automatikusan beugranak a játékszabályok. A készlethez önálló kézikönyv jár, amelyben a Bankos, a Dominó, a Piramis, a Kő-papír-olló, a Kis Komplex, a Memória, a Kártyajátékok, valamint a Turbó egyaránt leírásra került.

Táblajátékok:

Backgammon, Pylos, Mahjong, Sakk, Malom, Dámajáték, Blockus - kétszemélyes játékok, elsősorban stratégiai és taktikai képességek fejlesztésére szolgál.

Ügyességi játékok a gyorsaságot mellett a téri tájékozódást, a térbeli - vizuális képességeket is: Gigamic Quatro Travel, Lonpos 101, Pylos, Térbeli amőba, Quadrillion tetrisz, Speed Cups.

A különböző nehézségi szintű logikai játékok a kitartást, a tervezési képességeket, a lényeglátást, kitartást fejlesztik: IQ-Twist, Lonpos.