Sásdi Általános Iskola06 (72) 575-006

Kórus

Az iskola nagykórusa 1986 szeptemberében alakult Lakatos Judit vezetésével a felsős tanulókból. Három évvel később sikerült megalakítani az alsósok kórusát is - szintén Lakatos Judit irányításával -, így a nagykórus utánpótlása biztosítva van.

A kezdeti éveket szerényebb szakmai sikerek fémjelezték (1 arany és 4 ezüst minősítés a járási „Éneklő ifjúság" versenyeken). 1993 óta vesznek részt a kórusok a megyei „Éneklő ifjúság" rendezvényeken. Eredmények:

1 arany diploma országos dicsérő oklevéllel
2 arany diplomával
9 arany minősítés
4 ezüst minősítés
1 bronz minősítés
1 dicsérő oklevél
3 elismerő oklevél

A szakmai sikerek mellett nagy eredménynek tartjuk, hogy 1987 óta minden évben sikerült megrendeznünk karácsonyi hangversenyünket, amely ma már túlnő az iskola keretein. A szép és megható városi rendezvényre nemcsak a gyerekek szülei jönnek el, hanem sokan mások is.

A gyermekkórus évekig példaként állt más, újonnan szerveződő sásdi művészeti csoport előtt. Hatására alakult meg nagyrészt az iskola pedagógusaiból és egykori tanítványaiból a sásdi vegyeskar, szintén Lakatos Judit vezetésével.

A gyerekek külföldön is több alkalommal szépen szerepeltek. 1989-ben a lengyelországi Mogilanyban és Wieliczkában, 1992-ben pedig Raábában, Sásd ausztriai testvérvárosában. Legemlékezetesebb utazásunk az 1995-ös franciaországi út volt, amelynek során nemcsak a vendéglátó Pierrelaye városában adtunk önálló koncerteket, hanem énekeltünk a leghíresebb francia templomokban is: a párizsi Notre-Dame-ban és Sacré-Coeurben valamint a strasbourgi és a roueni katedrálisban.

A 2006-os évben nagy élmény volt a gyermekek számára részt venni a Kaposváron megrendezett II. Pannonia Cantat fesztiválon, ahol három másik kórus tagjaival együtt Thész Gabriella karnagy irányításával énekelhettek.

A világhírű karnagy olyannyira meg volt elégedve gyermekeink munkájával, hogy 2007 májusában meghívta őket Budapestre, saját kórusának évadzáró hangversenyére a zeneakadémiára.

Legnagyobb szakmai sikerünket ez év június 2-án értük el Komlón. Szerepelhettünk a 17. alkalommal megrendezett Kodály Zoltán kórusfesztiválon, amely minden magyar kórus álma. Már több mint száz külföldi és ének-zene tagozatos magyar kórus vett részt rajta, nem zenetagozatos azonban még egy sem. Gyermekeink „felnőttek" a feladat nagyságához: szépen, egységes hangzással szólaltatták meg a nehéz műsort. A fesztivál rangjához méltó előadást a közönség szűnni nem akaró vastapssal jutalmazta.

A nagyon sok időt és energiát igénylő kórusmunka mellett fontos feladatnak tartjuk a szép magyar népdalok, különösen szűkebb környezetünk, a Hegyhát csángó népdalainak ápolását. A sásdi gyerekek rendszeres résztvevői a megyei népdaléneklési versenyeknek, amelyekről eddig 1 első, 3 második és 4 harmadik helyezést hoztak. A Sásdon megrendezett Csángó népdalok II. országos éneklési versenyén pedig egyéni éneklésben III., csoportos éneklésben II. díjat kaptak. A népdaléneklési versenyeken elért legnagyobb sikerünk az Apáczai Kiadó által 2006-ban megrendezett országos verseny budapesti döntőjéhez fűződik, amelyen Szabó Hedvig I. lett.

Talán legérdekesebb és legszínesebb, de egyben a legösszetettebb és legnehezebb munkáink a ma már hagyományosnak számító rendhagyó énekórák megtartása. Ezekre az énekórákra eljöhetnek a szülők és más érdeklődők, s a tanév során egy-egy osztálynak vagy évfolyamnak betanított daljátékot nézhetik meg. A gyerekek kiválasztják az egyéniségükhöz legjobban illő szerepet, megtanulják, majd jelmezbe öltözve eljátsszák a történetet, és a legjobban éneklők eléneklik a hozzá kapcsolódó dalokat. Egy ilyen előadásban nemcsak egy tanév munkája látszik meg, hanem hosszú évek munkájának eredménye, az ének-zene tanítás minden részterülete. Hiszen az ötödik osztályos kisgyermek csak akkor tud igazán szépen énekelni, ha előtte már sok éve gyakorolta az éneklést és jól ismeri a kottát. A tanulók a közös munka során megtapasztalják az egymás iránti felelősséget, türelmet, segítőkészséget, a végén pedig a siker ízét. Az osztályok igazi közösséggé kovácsolódnak. Ezzel a munkával lehet leginkább elérni azt, ami az ének-zene tanítás célja. Ezzel a munkával minden gyermeket meg lehet szólítani és élményhez juttatni egy osztályban, még azokat is, akik nem tudnak szépen énekelni.

Eddig három művet mutattunk be ily módon, 60 perces időtartamban a gyermekek szintjére leegyszerűsítve: 2003-ban és 2005-ben Kodály Zoltán Háry János c. daljátékát, 2006-ban Mozart Varázsfuvoláját és 2007-ben Kacsoh Pongrác - Petőfi Sándor János vitézét. Valamennyi közül ez utóbbi volt a legnagyobb vállalkozásunk.