Sásdi Általános Iskola06 (72) 575-006

EFOP 1.8.5 - Menő menza

Kedvezményezett neve: Engedd, hogy segíthessünk Alapítvány

Projekt címe: Egészségtudatosan a Hegyháton

Támogatás összege: 17 604 004 Ft

Támogatás mértéke: 100 %

Projekt tartalmának bemutatása:

 

„EGÉSZSÉGTUDATOSAN A HEGYHÁTON”

 

Az „Engedd, hogy segíthessünk” alapítvány (tevékenysége a Sásdi Általános Iskolához kötődik) EFOP pályázaton  17.604.004 Ft összegű támogatást nyert.

 

A projekt szakmai megvalósítása során nagy hangsúlyt fektetünk az ismeretterjesztő és szemléletformáló programok megszervezésére és megtartására. A köznevelésben részt vevő gyerekek egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteinek bővítése, egészségkultúrájuk fejlesztése érdekében a 2018. év során dietetikus vagy táplálkozástudományi szakember közreműködésével történő előadást tartunk, iskolai foglalkozások keretében.

A 2018-as tanév kezdetén kérdőív segítségével végezne el egy felmérést a dietetikus. Jelen pályázat keretein belül lehetőség nyílik testzsír mérő készülék beszerzésére, melynek segítségével szűrést is végeznének a gyerekeken. Ezt követően a kérdőívek kiértékelésre kerülnek a szakmai vezető által.

A gyerekeket és/vagy szüleiket a szakmai vezető írásos formában tájékoztatja a felmérés és a szűrővizsgálatok eredményeiről, különös tekintettel a felmérés alapján rizikócsoportba sorolható gyerekek esetén.

A szakmai vezető a projekt teljes időszaka alatt dietetikai szaktanácsadást, konzultációt, csoportfoglalkozást biztosít az iskola tanulóinak és szüleik számára, valamint a pedagógusok és közétkeztetésben dolgozó szakemberek számára. A kérdőíves felmérést és a fent említett szűrővizsgálatokat a projekt vége felé közeledve újból megismételné a dietetikus, ezzel felmérve  a táplálkozási szokásokban bekövetkezett, valamint a testtömeg-összetételt érintő változást.

 

A szemléletformálás, az egészséges táplálkozás és életmód népszerűsítése érdekében kreatív ételkészítési programokat is szervezünk. Fontos, hogy a legtöbb előadás a szülőkkel együtt történjen, hiszen egy ilyen korú gyerek életmódját és táplálkozását a szülő tudja legnagyobb mértékben befolyásolni.

Az egészséghéten sportvetélkedőkre kerül sor közismert emberek bevonásával. A tájékoztató napokon a gyerekek és családjaik számára lehetőség nyílna a közösen elkészített ételek kóstolására. Az egészséges táplálkozást népszerűsítő programokat, fórumokat közismert személyek meghívásával végezzük.  Az egészségfejlesztő és betegségmegelőző programok között szerepel a rajzpályázat, a plakáttervező verseny, valamint kvízverseny, melynek kérdéssorát a dietetikus az előadások anyagából állítaná össze. 2019 tavaszán megrendezésre kerülő egészséghét zárásaként szervezünk egy főzőversenyt. Szeretnénk, hogy változó korösszetételű csapatok alakuljanak, és a felnőttek vagy éppen az idősebb generáció tagjai a gyerekekkel együtt főzzenek. A verseny alkalmával a szakmai vezető által meghatározott ételek közül lehet majd választani. A menüsor eltér majd a hagyományos főzőversenyeken megszokott zsírosabb és nehezebb ételektől (pörkölt, babgulyás, halászlé), hiszen gasztronómiai rendezvényünk célja továbbra is az egészséges ételek népszerűsítése. A projekt gondoskodik az iskolai étkezéshez szükséges eszközök, bútorok, konyhatechnológiai berendezések és dekoratív plakátok beszerzéséről az egészséges táplálkozás illetve az étkezési kultúra fejlesztése érdekében. Az egészséges táplálkozás népszerűsítése érdekében szeretnénk létrehozni egy tankertet, iskolai fűszerkertet. Projektünk zárásaként szeretnénk, ha megvalósulna egy „nagy” rendezvény, melyen méltóképpen összefoglalnánk az év során elért eredményeket.

 

Rabb Győzőné

„Engedd, hogy segíthessünk” alapítvány elnöke

 

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.06.30.

Projekt azonosító száma: EFOP-1.8.5-17-2017-00185

 

"Menő menza" programjai képekben

- főzőnap (képek)
- Fogadóórák (képek)
- Kvízverseny (képek)
- Plakáttervező verseny és eredményhírdetés (képek)
- Projektzáró nap (képek)
- Rajzverseny (képek)
- Tankert (képek)
- egészségügyi előadások és "élményfőzés" (képek)